Моніторинг законодавства за 03.04.2024

Шановне панство, дане інформаційне джерело надане на підставі договору про надання інформаційно-консультаційних послуг.


ЗАКОНОДАВСТВО


КМУ.jpg

             

  1. Для фізичних осіб визначено механізм подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані російською агресією проти України, до Реєстру збитків через Портал Дія.


Постанова КМУ від 29.03.2024 №365 “Про затвердження Порядку подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг”.


1) Порядок визначає механізм подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, створеного відповідно до Резолюції CM/Res(2023)3 Комітету Міністрів Ради Європи від 12.05.2023 "Про встановлення Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України", до якої Україна приєдналася відповідно до Закону "Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України", засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).


2) Заявником є фізособа - громадянин України, яка досягла 18-річного віку, подала засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), заяву до Реєстру збитків та є власником (співвласником) пошкодженого/знищеного внаслідок агресії Російської Федерації проти України об'єкта нерухомого майна.


3) Заява подається щодо кожного пошкодженого/знищеного об'єкта нерухомого майна окремо.


4) Заява щодо пошкодженого/знищеного об'єкта нерухомого майна, що перебуває у спільній власності, подається кожним із співвласників окремо стосовно належної йому частки власності, при цьому згода інших співвласників не вимагається.



  1. Установлено вимоги до розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у системи централізованого водовідведення.

Постанова КМУ від 29.03.2024 №364 “Про затвердження Порядку розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у системи централізованого водовідведення та переліку забруднюючих речовин, скидання яких у системи централізованого водовідведення нормується”.


1) КМУ затвердив:

- Порядок розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у системи централізованого водовідведення;

- Перелік забруднюючих речовин, скидання яких у системи централізованого водовідведення нормується.


2) Порядок установлює вимоги до розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у системи централізованого водовідведення, які можуть бути наявні у складі стічних вод, що надходять до очисних споруд систем централізованого водовідведення.



3) Вимоги Порядку поширюються на суб'єктів господарювання, що проектують очисні споруди систем централізованого водовідведення, суб'єктів господарювання, які провадять діяльність з централізованого водовідведення, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, що здійснюють регулювання, нагляд і контроль за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів, за якістю послуг з водовідведення та станом водовідведення.




  1. Визначено особливі вимоги до очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах.


Постанова КМУ від 02.04.2024 №378 “Про затвердження Порядку очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах”.


1) КМУ затвердив Порядок очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах.


2) Порядок визначає особливі вимоги до очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах шляхом впровадження на очисних спорудах технологій та обладнання, які дають змогу досягти належної якості очищення стічних вод, дозволених до скидання в уразливих зонах, що забезпечить зменшення або запобігання виникненню шкідливого впливу стічних вод на навколишнє природне середовище.


3) Вимоги Порядку поширюються на суб'єктів господарювання, що провадять господарську діяльність у сфері централізованого водовідведення та/або очищення стічних вод населених пунктів і скидають очищені стічні води в уразливих зонах, та органи місцевого самоврядування, що здійснюють регулювання, нагляд і контроль за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів, за якістю послуг з водовідведення і станом водовідведення, обслуговуванням локальних очисних споруд, а також на підприємства усіх форм власності, що скидають стічні води, які утворилися в процесі їх діяльності, безпосередньо до масивів поверхневих та прибережних вод або окремої частини внутрішніх морських вод, що визначені уразливими зонами.



  1. Положення про Держекоінспекцію зазнало змін.


Постанова КМУ від 22.03.2024 №379 “Про внесення змін до пункту 4 Положення про Державну екологічну інспекцію України”.


1) КМУ вніс зміни до Положення про Державну екологічну інспекцію України.


2) Змінами передбачено, зокрема, уточнення функцій Держекоінспекції в частині здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про екологічну та радіаційну безпеку, про оцінку впливу на довкілля, про стратегічну екологічну оцінку, про моніторинг, звітність та верифікацію викидів парникових газів; з питань запобігання утворенню та управління відходами; з питань поводження з пестицидами і агрохімікатами; у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів.


3) Передбачено повноваження Держекоінспекції звертатися до суду із позовом щодо тимчасової заборони (зупинення) або припинення діяльності підприємств у разі порушення ними законодавства про оцінку впливу на довкілля.



                Мінекономіки.png

  1. Щодо надання роз'яснень стосовно обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки.


Лист Мінекономіки від 13.02.2024 р. N4707-05/10901-09.


1) Листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.


2) Мінекономіки надано роз’яснення, а саме:

“Звернення у разі звільнення у 2024 році працівника, у якого відсутній розрахунковий період, розрахунок середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки має здійснюватися в розрахунковому періоді з 01.01.2023 по 31.12.2023 за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31.12.2023, а за невикористані відпустки, на які працівник набув право після 31.12.2023, в розрахунковому періоді, визначеному відповідно до абзацу першого пункту 2 Порядку, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законодавством на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення.”.


--

Інші новини

  • Моніторинг законодавства за 02.04.2024

    Читати повністю
  • Моніторинг законодавства за 08.04.2024

    Читати повністю
  • Продукція наших партнерів

    Акціонерне підприємство “Запорізький завод феросплавів”

    Читати повністю
  • Моніторинг законодавства

    До уваги ліцензіатів, які здійснюють оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним.

    Читати повністю